Skip to content

Använda

Idag är det inte ovanligt att se en klocka runt armen hos både män och kvinnor, men när började man att använda dessa? Fickur och andra portabla klockor har funnits i kring 500 år. De allra tidigaste armbandsuren verkar ha varit specialtillverkade och främst till kvinnor, kallas för damklockor nu. Redan på 1570-talet fick drottning Elisabeth, en present av Greven av Leicester i form av ett slags ur, som gick att bära runt handleden. Dock har vi kriget att ”tacka” för att armbandsuret kom att bli en vardaglig produkt. Och det är inte så märkligt som det kan låta. I slutet av 1800-talet så märkte soldater hur behändigt det var att ha klockan om handleden istället för ett fickur som behövdes tas ram när man ville veta vad klockan var. Speciellt som händerna ofta var upptagna med att bära vapen och annat för en strid.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.