Skip to content

Historia

Hur mycket känner du egentligen till om klockor? Troligtvis vet du inte mer än de flesta. Du tror kanske att klockor inte funnits så länge, kanske i ett hundratal år eller så. Dock är denna teori helt fel. Klockor har faktiskt funnits i mer än 5 000 år, dock inte i den form vi är vana vid. Klockor i form av armbandsur har inte funnits i mer än 100 år, men klockor i form av solur har funnits sedan långt innan Moses uttåg ur Egypten.

Faktum är att forskarna inte med säkerhet vet när klockor uppfanns eller ens vem som uppfann världens första klocka. Dock visar utgrävningar och fynd på att världens första klocka troligtvis kom till i Egypten, då i form av ett solur. Troligtvis var det så att en gammal egyptier satt och filosoferade under ett träd. Han tittade troligtvis på trädets skugga och lade då märke till att den rörde på sig, mycket långsamt. Han beslutade sig då troligtvis för att undersöka saken närmare och ritade markeringar på marken. Då lade han märke till att skuggan låg på samma ställe vid samma tidpunkt varje dag. Världens första klocka var nu uppfunnen. Efter detta reste man stora pelare i Egypten, så kallade Obelisker. Dessa blev världens första ändamålsenligt producerade klockor.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.